Æ E TRØNDER, Æ Å

Veterinærkaptein Marum, Verdal´n

Mars 2023.

Operadirektøren satte dagsorden i Radio Trøndelag før jul; «dette er jo den første trønderske (jule)musikalen!» Og journalisten i Adresseavisa tok ballen videre. Det hadde ikke jeg tenkt på. Men musikalen ble til ei ferge fra Trondheim, og når jeg tenker meg om så var jo oldefaren min veterinærkaptein Marum fra Verdal´n, selv om jeg skarrer på r-en! Solistene gjør Trøndere av rollefigurene sine, og jeg har kanskje funnet salgsvinkelen som skal hjelpe musikalen ut til publikum.

Men blir det Slaveprinsen 2023? Jeg har løftet på steiner og søkt støtte der jeg har kommet til. Nå venter jeg. Prosjektet har vokst og vokser videre: Til jul skal solistene bli skuespillere, notene og konserten skal bort. Nå fyller jeg på med resitativer for at solistene selv skal fortelle hva de føler, og ikke fortellerstemmen. Det åpner opp for mere bruk av ledemotiver: Jeg lar karakterenes motiver og følelser knyttes til spesielle akkompagnement-snutter og/eller melodi. Forskjellige karakter kan altså gjøre bruk av samme ledemotiv. Det er slik det gjøres i musikalen «Les Miserables;» ledemotivene kobles ikke til karakter men karakterens intensjon der og da. Men til forskjell fra idolet mitt så har jeg ikke publikum i 3 timer, men må i år presse lengden ned til 60-minutter for å ha håp om å holde på oppmerksomheten i målgruppen. Jeg jobber med saken, så vil de neste månedene vise om det blir flere enn meg som får oppleve årets forbedringer.